Nuffnang Ads

"B.U.A.ifeizal adalah blog picisan seorang ABAH yang ingin berkongsi sesuatu dengan AnakAbah™. AnakMak macam mana?? Jangan risau, AnakAtuk AnakTokyang semua boleh. AnakIkan jer boleh main jauh jauh!"

Tuesday, May 3, 2011

iTune Card Penipu?

Salam,
Pernah dengar dengan iTune Card?? or iTune Management (M) Sdn Bhd??

Sebelum saya kata iTune ni penipu ke..such a scam ke.. meh saya crite dulu apa yang jadi. Petang semalam jalan2 cari makan, lepas tu singgah masuk Tesco Shah Alam.. saje jalan2. Sekali my wife tunjuk kat satu booth travel agency nie, pakej2 dia memang menarik.. kami survey2 la kan.. lagipun memang saya tengah mencari pakej hotel plus tour guide tuk ke bali bulan 9 ni nanti.. flight semua dah booked tinggal hotel je yang belum ada.

Mula2 tengok iTune Card ni ingatkan satu group ngan tune hotel tu..agen tu kata bukan, logo ngan tulisan jer sama. Masa tu memang dah tefikir dah kenapa nak kena buat sama? ke memang nak bagi orang konfius..Hmm.. Saya tanya je la pakej yang iTune ni ada, baik local.. baik international.. memang menarik, murah tapi masih masuk akal. Dalam duk dengar agen tu bercerite, saya belek2 flyer and booklet yang dorang letak atas meja.. Pang! saya perasan yang iTune ni ada banyak website, alamat email pun pakai gmail jer.. bila tanya, cakap salah printing..boleh ke cenggitu..nih ha antara website iTune tu, korang check la..memang tak pro!
  • www.itunecard.com
  • www.itunecard2u.webs.com
  • www.itunealliance.com
Masa tue, agen ni bagi jaminan yang macam2.. pastu kata boleh refund duit kalau solid reason la.. pikir punya pikir, saya gamble ambil pakej card vip tu tapi saya mintak bayar RM100 dulu, full payment lepas dia settlekan urusan booking semua.

Cerita tak abis kat situ lagi...
balik rumah, saya terus google pasal iTune ni.. Alamak!banyak komen negative la.. scam! banyak dah yang jadi mangsa penipuan iTune. Lepas tu, my wife teringat yang kawan dia pernah kena tipu ngan travel agency gak, tapi tak ingat agency mana. Bile check kat wall fb kawan dia tu, memang sah kena ngan iTune Management! Tepuk dahi time tu..haha. aku kena nih!

Malas nak tunggu lama2, lepas solat maghrib terus saya pergi balik Tesco shah alam..dalam hati, mintak2 la yang dorang masih belum tutup booth tu. My wife saya tak kasi ikut, biar dia kat bawah je, just berhati2 takut jadi apa. Jumpa balik mamat agen tu mintak balik duit deposit, terus terang jer saya time tu.. tapi mamat ni masih cakap yang semua kes tipu tue bukan salah company iTune, tapi ada agen yang dah buat tahi ngan jual nama iTune. Malas nak layan sangat, saya ambik duit deposit tue..terus balik. Pheww..selamat duit aku!haha..

Korang try baca screenshoot fb kat bawah ni.. rasa2 siapa yang buat tahi sebenarnya, iTune management atau sales rep diorang??hmm...
Klik gambar kalau nak lebih clear..ehsan dr wall fb cik yan.
p/s: kesian kat travel agency yang betul2 nak buat bisness.. disebabkan nila setitik, abis rosak susu sebelanga!

19 comments:

Huszaini said... [Reply to comment]

terima kasih! beringat laa aku lepas nih

Humyrah said... [Reply to comment]

Assalammualaikum. Sayalah yang empunya profile dalam screenshot tersebut. Macammana boleh link ya? Wife awak kawan saya ye? Sekadar bertanya.

Sedikit pembetulan. Dalam screenshot tu, En Afyan tu bukan pegawai TTPM tetapi seorang agen insurans islamik. Beliau memiliki ijazah undang-undang dan arif tentang masalah begini :)

cik rama-rama said... [Reply to comment]

kalau tune talk blh caye tak??hikhik

ayh baru jer nk plan2 nk travel..ade juga agensi penipu erk??kena hati2 lar law cm ni.

Feizal said... [Reply to comment]

@Humyrah
Alamak!mcm mana bleh tahu ni yan?haha.. xprasan ke gambar siapa kt header tu yan??aku suami kiki laa..tau ke kiki mana??hehe...

Oh ya!sy tpaksa blurkn individu2 dlm screenshoot tu..skadar mjaga privisi msing2..

@cik rama-rama
Yup..yg pting kita slalu beringat la..

Humyrah said... [Reply to comment]

Ohya. Baru terperasan :)

tomskut said... [Reply to comment]

Diorang berani buat ko tau tak kenapa...
ada sokongan dari ahli parlimen tangga batu...aku dah google sapa...
memang org besar...

aku tgk muka parlimen tu pon dah aku meluat...

dasar compeni penipu haram sundal malam aku pegi kompeni tu siap pasal lagu alquran siap letak ayat2 alquran.. ingat baik la tu ....

JGN Percaya langsung

Feizal said... [Reply to comment]

@tomskut, patut berani dorang nih..org nk gertak pun ade dorg kesah dok..

p/s:sape bro YB tu??

Anonymous said... [Reply to comment]

@Feizal....

Org YB itu adalah Datuk Ir Hj Idris Hj Haron Parlimen Tangga Batu.... Timbalan Menteri Pendidikan....

Padan la Itune tu tak takut langsung...

Celaka punya Kompeni Melayu...Kalau korang pi pejabat die...letak gambar Al-Quran la...pasang lagu Alquran laa...tapi PENIPU..SEMOGA ALLAH MELAKNAT COMPENI TU SEKALI DGN STAFF2 PENIPU DIE

Anonymous said... [Reply to comment]

salam.sya pun dh tkena dgn itune.sya amk vip card knonnya snangla nk travel tp kna tpu.sya dh byr pnuh untk card tp xda funtion pun.bln 5 br ni pg langkawi byk mslah dgn travel itune.diawg mmg pnipu besar.hotel yg diawg twarkn pun x mnark.x pdn dgn VIP CARD

Feizal said... [Reply to comment]

@Anonymoussabar jer la bro..kena la beringat lepas nih..manusia muke jer baik..senyum manis..tapi itu hati dalam sgt busuk woo!..cit puii!!

Anonymous said... [Reply to comment]

salam...sya juga telah mmbyar deposit sebanyak RM100 untuk pendaftaran kad vip iTune..Tapi bila dah terbaca blog kamu semua,saya dah tawar hati untuk meneruskan bayaran tersebut...Biar rugi RM100 daripada di teruskan.

Anonymous said... [Reply to comment]

alamak burn la deposit saya rm100,nasib baik blum wt full payment.menyesal tak survey awal,tapi memang bernasib baik belum kena lebih teruk

Anonymous said... [Reply to comment]

@Humyrah
Salam semua yang telah memberi maklumat yang amat berharga.tanpa disedari saya juga telah tertipu oleh syarikat iTUNE VIP card ini yang telah membayar full amount RM689.Perah membuka website syariat ini selepas membeli card ini tapi maklumat tak ada front page aje.cuba call banyak kali tak pernah dapat.tapi setelah membaca maklumat tuan/puan tulis di blog ini.Memang rasanya sudah di TIPU.Harapan saya agar En.AFYAN seorrang pegawai undang2 boleh kita bertindak secara kolektif terhadap syarikat penipu ini.Terima kasih

Anonymous said... [Reply to comment]

Sy pn dh kene kelentong la ni...dh byr abis dh rm399..3bln lps..br dpt card last week.2 pn lps ejen tu en fauzi kene gertak..cm2 alasan die bg..mak skit.dkt johor..dh tukar cawangn le..ni br la nk tgk page ingt nkg hnymoon..x sm pon cm pe yg dorg ckp...lifetime membership konon....**ik la

Anonymous said... [Reply to comment]

Saya baru call office diorg tapi dah takde dlm perkhidmatan.sy dah subscribe pakaj vip rm699.igt kan nak tebus percutian percuma tu tapi hampeh.then web diorg pun dah takde.terjumpa plak blog ni.mmg dah agak diorg ni menipu. so apa yg patut sy buat erk?

jaja said... [Reply to comment]

saya juga dah kena tipu.sy simpan hampir dua tahun pakej ni-utk honeymoon kami bulan november ni,last2 baru tahu yang agen ni tak wujud.sedih.kecewa.duit dah terbang.honeymoon kt umah je jawabnya. apa patut saya buat?

yanie said... [Reply to comment]

salam..rupenyer syarikat ni penipu ye..haish..melayang 389..patot la diorng senyap x kontek2..nasib baik x proceed vip..hancuss honeymoon

Anonymous said... [Reply to comment]

Huhu. Terbang melayang duit, vip lak tu..
Tp sempat gak last year redeem package 3d2n, homestay biasa2jer kat pangkor..
Sblm ni xtdetik nk google..
Ms call utk reservation last year tu pun, mcm2 karenah..dh ckp, "korang ni nk kencing ker" tp dorang menafikan, alasn ofis renovation ler, staff buat promo kat luar la..

Hampeh betoi..

Anonymous said... [Reply to comment]

PETALING JAYA: Tune Group has filed a suit against a company known as “I Tune Management (M) Sdn Bhd” for trademark infringement.

Tune Group, which operates AirAsia and Tune Hotels, is seeking an injunction to restrain the company from passing off any of its business as that of the group’s.

The group also wants the company to remove the name “Tune”, regardless of the prefix “I”, from its registration with the Registrar of Companies and take away the word “tune” from its website name “www.itunecard2u.webs.com”.

Lawyer George Miranda, who represented the group, filed the suit at the Kuala Lumpur High Court registry yesterday.

Tune Group is also set to take legal action against other companies it has identified for infringing on the “Tune” trademarks.

The group said it had received numerous enquiries from the public asking whether “I Tune Management (M) Sdn Bhd”, which was incorporated last year, was affiliated with the group.

“Upon further investigation, Tune Group discovered that the company was marketing products and services using the trademark ‘i Tune’ which is in bright red with the word ‘Tune’ slanting upwards from left to right,” it said in a statement yesterday.

“This has a strong resemblance to Tune Group’s ‘Tune’ trademarks.”

Miranda said there was “a high likelihood” of confusion among the public due to the similarity between the two trademarks.

“Furthermore, I Tune Management (M) Sdn Bhd’s act of using ‘i Tune’ as their trademark for identical or overlapping goods and services, namely travel packages and hotel reservations offered through its website, usurps Tune Group’s existing goodwill and reputation in similar industries,” he said.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...